• Voedingsadvies

  • ALGEMEEN ADVIES 

    • Zo weinig mogelijk drinken tijdens het eten. Dit dooft het digestieve vuur van de maag.
    • Zoveel mogelijk vers voedsel gebruiken. Dit bevat de meeste Qi ( energie ) waarmee het optimaal thermisch effect kan mee bereikt worden.  Bereid voedsel vermindert de Qi   ( energie )
    • Vermijd verontreinigd voedsel, geraffineerde suikers, zoetstoffen, microgolf, bereid voedsel.
    • Regelmaat behouden in hoeveelheid en tijd.
    • Eventueel frequenter eten ( bv. 5x per dag )
    • De keuze van het voedsel:   ’s morgens yang tonifiërend voedsel
      ’s avonds yin tonifiërend voedsel
    • Rekening houden met:         zomer yin tonifiërend voedsel
      winter yang tonifiërend voedsel
    • ’s morgens eten als een keizer
      ’s middags eten als een minister
      ’s avonds eten als een bedelaar
    • ’s morgens: de energie uit de voeding is nodig om de dag door te komen ( volgens de orgaanklok 7u – 9u de maag )
    • Geniet van het eten ( geen snelle hap )
    • Eet rustig en op het gemak in een relaxte sfeer zonder afleidingen
    • Geen discussies, ruzies, TV, krant lezen etc.  dat knaagt aan het transformatie- en transportatieproces van de maag.
    • Negatieve emoties geven een verminderde werking van de middelste warmer met oprispingen en zwaartegevoel als gevolg.
    • Goed kauwen ( minimaal 10 à 15 x )
    • Stoppen met eten op het moment dat alles het beste begint te smaken.
    • Als we slaperig worden na het eten of een opgeblazen gevoel hebben, betekent dit dat we eigenlijk te veel hebben gegeten.  Alle Qi ( energie ) en Xue ( bloed ) wordt naar de middelste warmer getrokken om het excess op te lossen met als gevolg dat dit de maag aantast en leidt tot damp en flegm.  ( verdikken )
    • Alle voedingsmiddelen vers bereiden.  Zo weinig mogelijk rauwkost eten. Uw groenten wokken, stomen of koken.
    • Yangiserend: hoe langer de kooktijd, hoe intenser de hitte, hoe hoger de druk, hoe heter en scherper de kruiden en hoe hoger het alcoholgehalte hoe yangiserender zal de bereiding zijn.