Allergie-Hooikoorts

Acupunctuur en allergie / hooikoorts

Bij steeds meer mensen wordt een allergie vastgesteld. Allergieën behoren tegenwoordig tot de meest voorkomende kwalen en kunnen worden veroorzaakt door een groot aantal stoffen.

Een allergische reactie is een reactie van het afweersysteem op stoffen van buiten het lichaam (allergenen) die normaal niet tot een dergelijke reactie horen te leiden. Het afweersysteem is eigenlijk bedoeld om elementen die niet in het lichaam horen, zoals bacteriën, op te ruimen. Bij allergie ontstaat dus eigenlijk een onterechte en vaak overdreven afweer reactie. Deze onterechte afweerreactie van het lichaam uit zich in klachten zoals galbulten, eczeem, astma of hooikoorts.

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn de stoffen die in staat zijn bij bepaalde mensen een allergische reactie op te wekken. Er zijn vele duizenden allergenen bekend. De meest voorkomende allergenen zijn:

  • Luchtwegallergenen (bijvoorbeeld: huisstofmijt, stuifmeel van bomen en planten en huidschilfers van huisdieren)
  • Voedingsmiddelen (bijvoorbeeld: koemelk, pinda’s, ei en noten)
  • Geneesmiddelen (o.a. penicilline)
  • Insectengif (bijvoorbeeld van bijen en wespen)
  • Allergenen die contact maken met de huid (denk aan metalen, rubber en conserveringsmiddelen in cosmetica)

Klachten bij allergie

In de luchtwegen

Stuifmeel, huidschilfers van huisdieren en huisstofmijten kunnen allemaal een allergische reactie in de luchtwegen veroorzaken. ‘Milde’ (maar soms al zeer vervelende) klachten zijn de loopneus, jeukende ogen en niezen. In ernstiger gevallen kan ook forse benauwdheid ontstaan: het allergische astma.

De bekendste luchtwegallergie is hooikoorts wat in feite een allergie voor stuifmeel (pollen) van planten en bomen is. De meeste hooikoortspatiënten hebben klachten tijdens de bloeiperiode van grassen. Sommigen beginnen vroeger in het jaar (al in maart), als de bomen gaan bloesemen. Vooral bij warm en droog weer zweven er veel graspollen in de lucht, die in aanraking komen met het neusslijmvlies en de oogslijmvliezen, waardoor de allergische reactie optreedt.

In het spijsverteringskanaal

Als u in contact komt met voedingsmiddelen waar u allergisch voor bent, kan dit in het spijsverteringskanaal voor problemen zorgen. Prikkelende sensaties in de mond en in ernstiger gevallen ook zwelling van de tong en het strottenhoofd. Verderop in het spijsverteringskanaal, in de darmen, kan diarree een uiting zijn van allergie voor voedingsmiddelen. Soms is maar een zeer kleine hoeveelheid van het allergeen nodig om een reactie op te wekken.

Wanneer start ik met acupunctuur?

Het lijkt voor de hand liggend om langs te komen in de gevoelige periode (als u klachten heeft) en zodoende de symptomen te verminderen. Het is echter juist belangrijk om te starten in de herfst- / winterperiode, om zodoende alvast een aantal keer te kunnen behandelen en de algemene weerstand te verhogen.
Zit u echter midden in een allergische reactie dan is het zeker raadzaam om contact op te nemen en kunnen we ons in eerste instantie richten op het verminderen van de symptomen. Echter, ook bij allergie geldt dus: voorkomen is beter dan genezen.

Helpt acupunctuur mij van mijn allergie af?

De behandeling van allergie met acupunctuur is, naast het onderdrukken van de effecten van de allergie (symptoom bestrijding), uiteindelijk gericht op het versterken van het lichaam. Op deze manier probeer ik ook op de langere termijn (blijvend) resultaat te boeken.

Het lichaam in balans brengen met acupunctuur kan dus een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van allergische reacties en het voorkomen van allergieën.

Bij allergie is het bijna onmogelijk van tevoren in te schatten hoeveel behandelingen er nodig zullen zijn om tot een goed resultaat te komen. Het hangt uiteraard af van de ernst, het type allergie en hoe lang de klachten al bestaan.

Acupunctuur

Openingsuren

Enkel op afspraak
maandag t.e.m. vrijdag

Adres

 

Mentenhoekstraat 14
8870 Izegem

0478/27.66.03

Veelgestelde vragen

 

Een antwoord op enkele veelgestelde vragen: