Menopauzale klachten

Acupunctuur en de overgang / menopauze

De overgang, ofwel menopauze, is vroeg of laat een onderdeel van het leven van de meeste vrouwen. De overgang kan gepaard gaan met een diversiteit aan lichamelijk of mentale klachten. Deze worden veroorzaakt door de hormonale veranderingen in het lichaam van de vrouw. De bijbehorende ‘klachten’ horen er dus min of meer bij. Soms echter, kunnen deze klachten zo hevig op de voorgrond treden dat ze het dagelijks leven van de vrouw dusdanig beïnvloeden dat zij niet normaal kan functioneren. In die gevallen kan acupunctuur uitkomst bieden.

Overgangsklachten

Bij overgangsklachten is er meestal sprake van een combinatie van klachten die met name voorkomen bij vrouwen tussen 45 en 55 jaar. De meest voorkomende klachten die gepaard gaan met de hormonale veranderingen zijn: opvliegers, nachtzweten, slecht slapen en stemmingswisselingen (vermoeidheid, depressieve klachten, humeurigheid, opvliegendheid, huilen ‘om niets’).

Naast de lichamelijke veranderingen die in deze fase optreden, zien we vaak dat er ook op sociaal gebied veranderingen optreden. Dat wil zeggen dat de meeste materiële zaken en concrete dingen, zoals werk, financiën, opvoeding van kinderen en wonen vaak wel geregeld zijn, maar ook dat de tijd van grote vooruitgang op dat gebied voorbij is. Het is de tijd waarin het lichaam minder soepel wordt en van uiterlijk veranderd. Het is een tijd waarin je de balans gaat opmaken, en waarin innerlijke zaken meer aandacht gaan vragen. Deze overgang is voor veel mensen lastig.

Wanneer deze overgang niet soepel verloopt bestaat de kans dat de ‘normale’ overgangsklachten erger worden en een verstoring van het dagelijks leven kunnen betekenen.

Het is dus belangrijk dat we tijdens het vraaggesprek en de behandelingen niet alleen uw lichamelijke klachten bespreken maar dat ik u ook vragen stel over uw persoonlijke leefsituatie.

Kan acupunctuur mij van mijn overgangsklachten afhelpen?

De overgang kan dus op verschillende manieren het lichaam verstoren. Acupunctuur kan u helpen uw lichaam weer in balans te brengen. De meeste vrouwen merken dat hun overgangsklachten binnen een aantal behandelingen zowel in ernst als in frequentie afnemen.

Na ongeveer 4 à 5 behandelingen kunnen we evalueren of u baat heeft bij de behandelingen en of de frequentie van de behandelingen aangepast kan worden.

Acupunctuur

Openingsuren

Enkel op afspraak
maandag t.e.m. vrijdag

Adres

 

Mentenhoekstraat 14
8870 Izegem

0478/27.66.03

Veelgestelde vragen

 

Een antwoord op enkele veelgestelde vragen: